Рак на шийката на матката. Можем ли да се предпазим?

По данни на Световната здравна организация (СЗО), ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-69 години и основна причина за заболяемост и смъртност в световен мащаб. 

За съжаление България се нарежда на едно от първите места в Европа по честота на рака на маточната шийка (виж графиката по-долу). 

Гледайки графиката, прави впечатление, че държавите със здравни програми за профилактика на рака на маточната шийка са с най-малко случаи на рак на шийката на матката. Тези здравни програми включват ваксинация срещу причинителя на рака на маточната шийка, редовни гинекологични прегледи, вкл. цитонамазка, колпоскопия. Все повече са и държавите, които ваксинират и двата пола – момичета и момчета, за да намалят разпространението на причинителя на рак на маточната шийка.

Ракът на шийката на матката се причинява от някои типове на човешкия папиломавирус (т. нар. HPV). Според различни изследвания в 90 % от случаите на рак на шийката на матката е откриван HPV.

Съществуват ваксини, които могат да предотвратят инфектирането с тези типове HPV, които най-често причиняват рак. В страни, в които има програми за скрининг за рак на шийката на матката, значително са намалели заболеваемостта и смъртните случаи от това заболяване.

Страните със среден и нисък доход нямат ресурси за осъществяване на редовен скрининг и цервикалният рак (ракът на шийката ма матката) остава значителен проблем. 

Ваксините срещу най-важните онкогенни типове на HPV може да се окажат основна стъпка в превенцията на рака на маточната шийка. 

Като доказателство за ефективността на ваксинирането срещу HPV и намаляването на случаите на рак на маточната шийка е проведено голямо изследване в Шотландия. Там е проведено ретроспективно популационно изследване на 138 692 жени след имунизация с ваксина срещу човешкия папиломавирус (HPV), за който са установени високорискови типове, причиняващи рак на шийката на матката.

Резултатите от това голямо изследване показват, че ваксинирането срещу HPV е довело до огромно 89% намаляване на случаите на рак (неоплазия) на маточната шийка, спрямо неваксинираните жени.

Заключенията на авторите на изследването са, че:

  1. Рутинната ваксинация на момичета на възраст 12-13 години с HPV ваксина в Шотландия е довела до огромно намаляване на рака на шийката на матката.
  2. Доказателство за клинично значимата колективна защита е очевидна при неваксинирани жени. Тези данни са в съответствие с намаленото разпространение на високорискови типове на HPV в Шотландия.
  3. HPV ваксината е потвърдена, като високоефективна ваксина и значително намалява честотата на рак на шийката на матката. 
  4. Тези резултати следва да бъдат разгледани от програми за профилактика на рак на шийката на матката в световен мащаб.

През 2019 г. СЗО обяви, че ще засили работата по елиминиране на рака на маточната шийка в световен мащаб чрез увеличаване на обхвата на ваксината срещу HPV, наред с други интервенции. 

В България съществува програма за безплатно ваксиниране на момичетата на възраст 12-13 г. срещу HPV. За съжаление, освен че България е на едно от първите места по разпространение на рак на маточната шийка в Европа, сериозен проблем са и антиваксърите, които призовават с фалшиви твърдения да не се използват ваксини. СЗО обяви антиваксърите за една от топ 10 заплахите за световното здраве, наред със смъртоносния вирус ЕБОЛА. Затова Ви призоваваме да не се доверявате на конспиративни теории и антиваксърска пропаганда, а да търсите валидирана медицинска информация.

Ако имате дъщеря и искате да я предпазите от основния причинител на рак на маточната шийка, говорете със семейният си лекар или педиатър, кога ще е най-добре да ѝ поставите ваксината срещу HPV.  

Статията е минала медицинска редакция от: Д-р Христиана Бацелова, Епидемиология на инфекциозните болести

Източници:

1. https://gco.iarc.fr

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6446188/#!po=75.0000

3. https://www.who.int/news-room/feature-stories/ten-threats-to-global-health-in-2019?fbclid=IwAR1H0d3YayHmOSfFB5QSQjZ704pvJF687fIRwDIQZXGTCBnVoGhnChUz_MA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *