Какво трябва да знаем за дисфункцията (нарушената функция) на тазовото дъно?

Мускулите, връзките и тъканите на тазовото дъно поддържат пикочния мехур, ректума и половите органи. Лекарите описват отслабването на тези поддържащи структури или прекаленото им стягане, като симптом за дисфункция на тазовото дъно, често срещан здравен проблем, който не трябва да бъде подценяван.

За да научите повече за него- включително симптомите, лечението и някои упражнения, които могат да помогнат- продължете четенето.

Какво представлява дисфункцията на тазовото дъно?

Нека първо започнем с отговор на въпроса, от какво е изградено тазовото дъно? То включва мускули, връзки и тъкани, които обграждат костите на таза. Мускулите се прикрепят към предната, задната и страничната част на костта, както и към най-долната част на гръбначния стълб, наречена сакрума.

Функцията на тазовото дъно е да поддържа органите в таза, като това включва:

 • Пикочния мехур;
 • Пикочния канал (уретрата);
 • Ректума;
 • Матката;
 • Вагината;
 • Простатата.

Хората с дисфункция може да имат слаби или прекалено стегнати мускули на тазовото дъно. Когато мускулите са стегнати или са в спазъм, са възможни проблеми с уринирането или с изхождането. При отслабване на мускулите, органите в таза може да се смъкнат по-надолу и да притиснат ректума и пикочния мехур.

Таблицата по-долу предоставя информация за няколко често срещани типа дисфункция на тазовото дъно.

Видове тазово-дънни дисфункцииОписание
Обструктивна дефекацияТова се случва, когато изпражненията навлизат в ректума, но тялото не може да ги изхвърли изцяло от червата.
РектоцелеТова включва тъкан от ректума, която стърчи във влагалището. Ако изпражнения попаднат в този джоб се образува издутина във влагалището
Пролапс на тазовите органиПредставлява разтягане на тазовото дъно и пропадане на тазовите органи, поради възраст, раждане или нарушение на колагена.
Синдром на ЛеваторБолезнени спазми на мускулите на тазовото дъно след движения на червата. Може да причини трайна тъпа болка или болезност високо в ректума.
КокигодинияСиндром характеризиращ се с болки в опашната кост, които се влошават от чревни движения.
Прокталгия (анална болка)Включва болезнени спазми на ректума и тазовото дъно.
Пуендална невралгияДразнене или увреждане на пудендалните нерви, които подпомагат функцията на таза.
УретроцелеСпадане на уретрата във влагалището.
ЕнтероцелеХерниално вгъване, при което тънкото черво се спуска във влагалището, образувайки издутина на повърхността му.
ЦистоцелеПролапс на пикочния мехур към вагината.
Маточен пролапсМатката се спуска и притиска влагалището.

Симптоми

Дисфункцията на тазовото дъно може да причини различни симптоми, а някои могат да пречат на ежедневния начин на живот. 

В зависимост от типа на тазовата дисфункция може да бъде изпитана:

 • Тазова болка;
 • Напрежение;
 • Издутина в областта на малкия таз;
 • Уринарна инконтиненция, включваща минимално количество урина, която изтича от тялото поради неволно извършена дейност- кашлица, смях и др.;
 • Неволно изтичане на фекалии;
 • Непълно уриниране;
 • Дисфункция на чревните движения;
 • Болка по време на полов акт.

Свръх активността на пикочния мехур също може да бъде причинена от дисфункция на тазовото дъно.

Причини

Съществуват редици причини за дисфункцията на тазовото дъно, като някои от тях са:

 • Напреднала възраст;
 • Бременност;
 • Системно боледуване;
 • Продължителни здравни проблеми свързани с увеличено абдоминално (коремно) и тазово напрежение, като хронична кашлица;
 • Травматично раждане;
 • Няколко последователни раждания;
 • Раждане на големо, тежко новородено;
 • Цезарово сечение.

Проучвания показват, че от уринарна инконтиненция страдат половината от раждалите жени.

Също така, стресовата инконтиненция на урината и пролапсът на тазовите органи стават все по-чести с възрастта при жените, като една от главните причини е, че с напредването на възрастта мускулите на тазовото дъно се разтягат и отпускат.

Упражнения

Лекарите препоръчват правенето на упражнения за укрепване на тазовото дъно, като те са отполза най-вече на бременните дами, тъй като мускулите на тазовото дъно могат да се разтегнат и отпуснат по време на раждането. Подсилването и укрепването на тези мускули може да предотврати инконтиненцията след раждане. Някои лекари препоръчват на жените да започнат упражненията още преди забременяването.

Мъжете също могат да се възползват от упражненията на тазовото дъно, въпреки че тази дисфункция е по-честа при жените. При мъжете упражненията могат да помогнат за предотвратяването на пролапс на тазовите органи и инконтиненция на урината, както и да подобрят сексуалния контакт.

За да упражнява мускулите на тазовото дъно, човек трябва да седи удобно. След това трябва да се опита да свие мускулите на таза си, без да задържа дъх. Важно е да се изолират правилните мускули, без да се стягат тези на стомаха, дупето или на бедрата. Упражнението е още известно като „вакуум“.

Лекарите препоръчват на жените да се стремят към направата на поне 10 дълги стягания, като задържат всяко за 10 секунди. Препоръчително е те да бъдат последваниот още 10 кратки стягания. Първоначално е добре да практикувате „вакуума“за няколко секунди.

Упражнявайки се често, човек ще може да добавя повече стягания към рутината си всяка седмица. Важно е да се прави постепенно и да се избягва преумората на мускулите.

В рамките на няколко месеца може да се забележи редукция на симптомите. Дори ако симптомите  отзвучат напълно, трябва да се продължи с укрепването на тези мускули. Има физиотерапевти, които са специалисти в тази област – дисфункция на тазовото дъно. Консултацията с един от тези професионалисти води до по-добри резултати.

Лечение

Лекарите определят причината за дисфункцията на тазовото дъно, след което назначават лечение, тъй като различните видове дисфункция изискват различни подходи.
Целта на лечението е облекчаване или намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот на човека. За някои хора комбинация няколко от методи на лечение работи най-добре.
Лекарите могат да препоръчат:

 • Промени в диетата: Например, яденето на повече фибри, пиенето на повече течности и приемането на определени лекарства може да улесни движението на червата.
 • Лаксативи: Приемането на ежедневно разхлабително може да помогне на хората с дисфункция на преминаването на фекалиите, но е важно първо да се консултирате с лекар, тъй като не всички разхлабителни средства са еднакво ефективни и не всички са подходящи за ежедневно използване.
 • Облекчаване на болката: Някои хора имат нужда от инжекции за облекчаване на болката или противовъзпалителни лекарства, за да облекчат симптомите си. 
 • Електрическа стимулация, ултразвукова терапия или масаж на мускулите на тазовото дъно, за да се подобри усещането на ректума и свиването на мускулите.
 • Песар: Лекар или медицинска сестра поставя песар във влагалището, който да поддържа пролабиралите органи. Този тип медицински устройства могат да помогнат за облекчение на различни симптоми на дисфункция на тазовото дъно, ползва се като алтернатива на операция или докато човек чака за операция.
 • Хирургия: Когато пролапсът пречи на ежедневните дейности, лекарят може да препоръча операция. Голямото ректоцеле също изисква операция, особено ако пациентът изпитва симптоми.

Терапии със стволови клетки.*

През 2016 г. е проведено изследване на терапия, базирана на стволови клетки за лечение на дисфункцията на тазовото дъно при плъхове. Изследователите създават стволови клетки, които произвеждат и секретират еластин и колаген в тазовото дъно, и ги инжектират в плъхове с тазоводънна дисфункция. Еластинът и колагенът подпомагат възстановяването на структурите в засегнатата област и намаляват признаците на стрес уринарната инконтиненция.

С допълнителни проучвания е възможно да се откритият подобни ефективни терапии и при хора.

Кога да посетите лекар?

Всеки, който изпитва болезнени чревни движения, затруднено уриниране или изхождане, болки в таза или болка по време на полов акт, трябва да говори с лекар.

Необичайната издутина в долната част на таза също може да е причина да се обърнете към лекар, въпреки че една издутина сама по себе си може да не е причина за безпокойство.

Хората с нарушена функция на тазовото дъно имат много възможности за лечение.Темата може да се окаже неудобна за обсъждане, но е важно да потърсите професионален съвет за тези симптоми.

Докато някои семейни лекари може да не са запознати в детайли с дисфункцията на тазовото дъно, специалисти като колоректални лекари, уролози и гинеколози могат да помогнат за диагностицирането на проблема и да препоръчат най-добрия начин на действие.

Обобщение

Дисфункцията на тазовото дъно може да засегне всеки, но бременните жени са с най-висок риск.

Различните видове дисфункция на тазовото дъно произтичат от различни причини и лекарят трябва да идентифицира основния проблем, преди да предложи план за лечение.

Упражненията могат да помогнат на някои хора с дисфункция на тазовото дъно. В зависимост от причината, лекарят може да препоръча: промени в диетата, прием на лекарства, поставяне на песар или операция.

Статията е минала медицинска редакция от: Д-р Марияна Иванова, АГ

Източници: Jin, M., et al. (2016). MicroRNA-29 facilitates transplantation of bone marrow-derived mesenchymal stem cells to alleviate pelvic floor dysfunction by repressing elastin.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112649/
; MedicalNewsToday

2 thoughts on “Какво трябва да знаем за дисфункцията (нарушената функция) на тазовото дъно?”

 1. Thanks a lot for providing individuals with such a wonderful chance to check tips from this blog. It is always so useful and also jam-packed with fun for me personally and my office peers to search your blog a minimum of 3 times weekly to learn the fresh secrets you have. Of course, I am just always contented with your stunning tactics served by you. Selected two tips in this posting are in fact the very best I have ever had. Kare Cornie Octavus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *