Изненадващи причини за напълняването

Ако започнете да приемате повече калории от обичайното или ограничите физическата си активност, няма да се изненадате, ако числата на кантара се увеличат. Но защо теглото Ви се покачва дори ако правите всичко по същия начин, както винаги? Какви са най-честите причини за това?

  • Липса на сън
    Има два проблема свързани с недостига на сън:
  • – Първо, при късно лягане и ранно ставане се храните повече пъти, заради прекалено многото часове, в които оставате будни, а това означава- повече излишни калории.
  • – Другата причина е това, което се случва с тялото Ви, когато сте лишени от този вид почивка- нивата на хормоните се променят, увеличавайки глада и апетита, и така Ви карат да НЕ се чувствате заситени.
  • Стрес
    Когато сме под стрес, телата ни преминават в т.нар. режим на оцеляване. Секретира се кортизол (наричан още „хормонът на стреса“), който предизвиква повишаване на апетита и в тези напрегнати моменти много лесно можем да се изкушим от похапване на висококалорични, бързи храни.
  1. Антидепресанти
    Страничен ефект на някои антидепресанти е повишаването на тегло. Говорете с Вашия лекар за промени в лечебния Ви план, ако смятате, че Вашият антидепресант причинява напълняване, но никога не спирайте и не променяйте лекарствата сами. Някои хора качват килограми след прием натези лекарства,  защото се чувстват по-добре, което води до по-добър апетит. Също така, самата депресия може да причини промени в хормоналния баланс и съответно – промени в теглото.
  1. Стероиди
    Противовъзпалителните стероидни лекарства, като преднизон са известни със страничния ефект – покачване на тегло. Задържането на течности и повишеният апетит са основните причини. Някои хора също могат да наблюдават временна промяна на местата, където тялото им задържа мазнини, докато приемат стероиди –  места, като лицето, коремът или задната част на шията. Ако сте приемали стероиди повече от седмица, не ги спирайте рязко. Това може да доведе до сериозни проблеми. Първо се консултирайте с Вашия лекар.
  1. Лекарства, които могат да причинят покачване на килограмите
    Списъкът включва антипсихотични лекарства (използвани за лечение на разстройства, като шизофрения и биполярно разстройство), лекарства за лечение на мигрена, припадъци, високо кръвно налягане и диабет. Консултирайте се с Вашия лекар, за да Ви предпише лекарство, което лекува симптомите и намалява проявата на страничните ефекти.
  1. Противозачатъчните не предизвикват напълняване
    Противно на общоприетото схващане, няма убедителни клинични доказателства, че приемът на комбинираните противозачатъчни хапчета (естроген и прогестин) водят до напълняване. При някои жени, които приемат комбинираното хапче, се наблюдава повишаване на теглото, свързано със задържането на течности, но това обикновено е краткосрочно.
  1. Хипотиреоидизъм
    Ако щитовидната Ви жлеза (жлеза с форма на пеперуда в предната част на шията) не синтезира достатъчно тиреоидни хормони (хормони на щитовидната жлеза), щеч увствате умора, загуба на енергия, сънливост, зиморничавост и ще напълнявате. Без достатъчно хормони на щитовидната жлеза, метаболизмът Ви се забавя. Лечението на хипотиреоидизма с медикаменти може да предотврати напълняването и редица други здравословни проблеми.
  1. Не обвинявайте менопаузата
    Повечето жени натрупват допълнителни килограми по време на менопаузата, но хормоните вероятно не са единствената причина.Стареенето забавя метаболизма Ви, така че изгаряте по-малко калории, но и промените в начина на живот, като напр. намаляването на физическа активност, също играят роля.
  1. Синдром на Кушинг
    Напълняването е често срещан симптом на синдрома на Кушинг. Той представлява състояние, при което сте изложени на твърде много от хормона на стреса кортизол, което от своя страна причинява покачване на килограми и други тревожни състояния. Можете да получите синдром на Кушинг, ако приемате стероиди за астма, артрит или лупус. Може да се случи и когато надбъбречните Ви жлези произвеждат прекалено много кортизол. Напълняването е най-силно изразено около лицето, шията, горната част на гърба или кръста.
  1. Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ)
    СПКЯ е често срещан хормонален проблем при жени в детеродна възраст. При повечето жени със СПКЯ се образуват множество малки кисти на яйчниците. Състоянието води до хормонален дисбаланс, който засяга менструалния цикъл на жената и може да причини прекомерно окосмяване и акне. Жените с това състояние са резистентни към инсулин (хормонът, който контролира кръвната захар), което предизвиква напълняване. Мазнините имат тенденция да се събират около корема, което излага тези жени на по-голям риск от сърдечни заболявания.
  1. Отказ от тютюнопушене
    Отказът от тютюнопушенето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. Когато се откажете, може да напълнеете малко. Средно хората, които спират да пушат, качват по-малко от 10 килограма. Трябва да спрете да чувствате глада след няколко седмици, което ще ви помогне по-лесно да отслабнете.

Някои правила, които би било добре да следвате в случай на напълняване:

  1. Не спирайте да приемате никакви лекарства, без предварително да се консултирате с Вашия лекар. Може да е от решаващо значение за Вашето здраве. Вашият лекар може да Ви помогне да разберете какво се случва и да предпише подходяща терапия.
  2. Не се сравнявайте с други хора, приемащи същото лекарство. Не всички изпитват еднакви странични ефекти от едно и също лекарство. Дори ако то е причина някой друг да отслабне, същото може да не е вярно за Вас.
  3. Не забравяйте, че напълняването от медикаменти е само от задържане на вода, това не е постоянно тегло. След като приключите с приема на лекарството или състоянието Ви е под контрол, подпухналостта от задържането на течности може да се облекчи. Междувременно се придържайте към диета с по-малко сол.
  4. Разберете причината за напълняването – дали е причинено от забавяне на метаболизма, от медицинско състояние или от лекарства.
  5. Ако установите, че водите заседнал начин на живот, отделете време, за да участвате в дейности за забързване на метаболизма. Раздвижете се!

Статията е минала медицинска редакция от: Д-р Константина Пенкова 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *