Рискове при цезарово сечение (секцио)

 • Приблизително 2 пъти е по-висока майчината смъртност и увреда от раждане с цезарово сечение, спрямо вагиналното (нормално) раждане. Това отчасти е свързано със самата хирургична процедура и отчасти със състояния, които може да доведат до необходимост от извършване на цезарово сечение.*
 • Подобно на други коремни операции, цезаровото сечение също носи рискове.
 1. Рисковете за Вашето бебе включват:
 • Проблеми с дишането. Бебетата, родени с планирано секцио цезареа са по-рискови да развият преходна тахипнея – проблем с дишането, характерен с необичайно бързо дишане през първите няколко дни след раждането.
 • Хирургично нараняване. Макар и рядко, по време на операция могат да се нанесат случайни наранявания по кожата на бебето.
 1. 2. Рисковете за майката включват:
 • Хирургично нараняване. Въпреки че са редки, хирургични наранявания на пикочния мехур или червата могат да възникнат по време на цезарово сечение. Ако по време на цезаровото Ви сечение има хирургично нараняване, може да се наложи допълнителна операция.
 • Следродилен (постпартален) кръвоизлив. Цезаровото сечение може да причини силно кървене по време и след раждането, което да застраши живота Ви и да се наложи спешна живото-спасяваща операция за отстраняването на матката (хистеректомия). Следродилните кръвоизливи остават една от най-честите причини за майчината смъртност, затова и при най-малкото съмнение за кървене след цезарово сечение, трябва да се оказва своевременна, спешна медицинска помощ.
 • Кръвни съсиреци. Цезаровото сечение може да увеличи риска от образуване на кръвен съсирек (тромб) в дълбока вена, особено в краката или тазовите органи (тромбоза на дълбоките вени). Ако кръвен съсирек се придвижи до белите дробове, може да се стигне до живото-застрашаващата белодробна емболия, при която кръвния съсирек блокира притока на кръв.
 • Инфекция. След цезарово сечение има риск от развитие на инфекция на лигавицата на матката (ендометрит).
 • Нежелани реакции към упойката (анестезията). Възможни са нежелани реакции към всякакъв вид анестезия.
 • Инфекция на оперативната рана. В зависимост от рисковите фактори и от това дали се нуждаете от спешно цезарово сечение, може да сте изложени на повишен риск от оперативна инфекция.
 • Повишен риск по време на бъдещи бременности. След цезарово сечение се изправяте пред по-висок риск от потенциално сериозни усложнения при следваща бременност, отколкото бихте била след вагинално раждане. Колкото повече цезарови сечения имате, толкова по-големи са рисковете от предно разположение на плацентата и състояние, при което плацентата става ненормално прикрепена (срастнала) към стената на матката (placenta accreta). Рискът от разкъсване (руптура) на матката Ви по протежение на линията на белега от предходно цезарово сечение, също е по-висок, ако опитате да раждате вагинално.

Статията е минала медицинска редакция от: Д-р Марияна Иванова, АГ

Източници: Mayo Clinic ; *Landon MB. Vaginal birth after cesarean delivery. Clin Perinatol. 2008 Sep. 35(3):491-504, ix-x. [Medline]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *